Startpagina

Welkom bij de Stichting Anak-Anak Lombok Timur

- Kinderen van Oost Lombok -

Ontstaan uit het samengaan van de stichtingen Children of Arai village en Vlok Oost-Lombok

 

Onze stichting stelt zich tot doel donaties in te zamelen die geheel ten goede komen aan het verbeteren van de leef- en woonomstandigheden en het toekomst-perspectief van de kinderen en hun families op Oost Lombok in Indonesië. De donaties worden in nauwe samenwerking met onze lokale partnerorganisatie geheel ingezet voor projecten waar de kinderen van Oost Lombok en hun families echt baat bij hebben: zo bouwen we eenvoudige waterdichte woningen voor de aller-armsten en zetten we sanitaire voorzieningen op. Tevens hebben we in de achterliggende jaren een basisschool en een medische post gerealiseerd en zetten we initiatieven op waardoor de lokale bevolking zelfstandig een inkomen kan realiseren. Bijvoorbeeld door vrouwen een opleiding ''kleren-maken'' aan te bieden inclusief een naaimachine waarmee ze duurzaam in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Op de pagina ''onze projecten'' ziet u wat onze stichting bijdraagt aan Oost-Lombok. Een breed scala aan projecten en activiteiten die er voor zorgt dat de inwoners de benodigde ondersteuning krijgen, zodat ze een geheel zelfstandig en goed bestaan kunnen opbouwen.

Door goed te luisteren naar de lokale bevolking met betrekking tot hoe we hen het beste kunnen ondersteunen, voorkomen we dat wij hen onze Westerse ideeën opdringen. Op deze manier kunnen we de bewoners van Oost Lombok op een zeer respectvolle en optimale wijze de benodigde hulp bieden. Door onze ''kleinschaligheid'' en de lokale samenwerking zorgen wij er voor dat alle donaties voor (meer dan!) 100% lokaal ingezet worden. Hierbij worden we op collegiale wijze ondersteund door de Wilde Ganzen. Daarnaast zorgt onze ANBI status er voor dat u op een fiscaal aantrekkelijke wijze onze stichting kunt ondersteunen. 

 

 

Hoe is onze stichting ontstaan?

Per 1 juni 2014 zijn de stichtingen "VLOK Oost-Lombok" en "Children of Arai Village - Cambodja" samen gaan werken onder de nieuwe naam ''Anak-Anak Lombok Timur". Beide stichtingen waren al sinds langere tijd actief met het ondersteunen van kinderen en hun families in Azië. Door onze krachten te bundelen kunnen we samen nog meer betekenen voor de inwoners van Oost Lombok.

De basis voor de activiteiten in het dorp Labuan Pandan op Oost Lombok werden door Klaaske en Henk gelegd tijdens een fietsvakantie op Bali en Lombok in 2008. Het maakte zo veel indruk op hen, dat ze in 2009 weer terug zijn gegaan. Toen raakten ze in het dorp Labuan Pandan in gesprek met Aris, de ''wethouder'' van het dorp, en zijn broer Acok. Zij vertelden dat de mensen van zijn dorp in lekke huisjes woonden en dat er geen toiletvoorzieningen waren. Er was ook geen school voor de vele lokale kinderen. Helaas kregen Aris en Acok totaal geen ondersteuning voor hun plannen om de lokale bevolking te ondersteunen, noch van de regering, noch van de toeristen die ze aanspraken. Hierop besloten Klaaske en Henk actie te ondernemen. Actie die al tot veel aansprekende verbeteringen heeft geleid: er zijn inmiddels al meer dan vijftig waterdichte huisjes voor de aller-armsten gebouwd, zeventien toiletgebouwtjes aangelegd, en als klapstuk is er in 2013 een echte basisschool gerealiseerd en in 2014 een heuse medische post.

  

Terwijl Klaaske en Henk volop bezig waren voor Oost Lombok, had Niek een aantal jaren daarna (in 2012) een soortgelijke ervaring in Cambodja. In de zomer van 2012 is hij in de jungle van Cambodja - in een dorp genaamd Arai village - een maand lang vrijwilligerswerk gaan verrichten. In dit jungle-dorp waren alle voor ons zo normale basisvoorzieningen zoals gezond drinkwater, sanitair en deugdelijk onderwijs volledig afwezig. Na zijn terugkeer in Nederland heeft Niek samen met Els de stichting Children of Arai village opgericht en heeft hij een tweetal boeken over zijn ervaringen geschreven. Dit heeft er toe geleid dat er in Arai village een school gebouwd kon worden met de benodigde watervoorzieningen. Door de overdracht aan de lokale overheid is de continuiteit hiervan gewaarborgd en hebben de kinderen van Arai village een beter levensperspectief. Sinds het afronden van de activiteiten in Cambodja, richten Niek en Els zich samen met Klaaske en Henk volledig op Oost Lombok.

 

 

Samen maken we het verschil, helpt u ons helpen?

Op onze website leest u alles over onze stichting: het beleid en de doelstellingen, de bestuurssamenstelling, onze samenwerkingsverbanden en de begroting. Mocht u meer informatie willen ontvangen over onze activiteiten,  of als u wilt doneren of zich wilt abonneren op onze nieuwsbrief, nodigen wij u graag uit om contact met ons op te nemen. Kijkt u hiervoor op de pagina ''Wat kunt u doen?"


Met warme groet,  Klaaske, Henk, Eline en Jannie.


UA-37047654-1