Onze projecten in het dorp Labuan Pandan op Oost-Lombok (Indonesië)


Al sinds 2010 werken Klaaske en Henk aan het vebeteren van de leef- en woonomstandigheden van de kinderen en hun families in Labuan Pandan op Oost-Lombok. Sinds 1 juni 2014 verrichten zij hun werkzaamheden onder de naam ''Stichting Anak-Anak Lombok Timur'', een samengang van de stichtingen ''Children of Arai village'' en ''Vlok Oost-Lombok''. Wij kunnen door het bundelen van onze krachten nog meer invulling geven aan de gemeenschappelijke filosofie die we aanhangen: het belangeloos ondersteunen van kinderen in Azië - en hun families - die in armoede leven. Niet door hen onze Westerse ideeën op te dringen, maar door goed te luisteren naar de lokale samenleving welke ondersteuningsbehoefte er bestaat en deze behoefte dan daadwerkelijk te realiseren. Onder andere met betrekking tot het aanbieden van goed onderwijs, goede huisvesting, gezond drinkwater en medische ondersteuning.


Met onze stichting Anak-Anak Lombok Timur willen we erg graag de handen ineenslaan om de kinderen en volwassen van Oost-Lombok een helpende hand te bieden. Waarbij we door onze kleinschaligheid en goede samenwerkingsverbanden kunnen garanderen dat alle donaties daar terecht komen waar ze nodig zijn: bij de kinderen van Oost-Lombok en hun families. Door onze samenwerking met de Wilde Ganzen kunnen we zelfs garanderen dat er veel meer dan de gedoneerde 100% op de juiste bestemming komt!


Naast de bestuursleden van onze stichting gaan er regelmatig vrijwilligers naar Labuan Pandan om ieder vanuit zijn eigen kennis en kunde de handen uit de mouwen te steken. De reis en het verblijf van de vrijwilligers zijn natuurlijk altijd voor eigen kosten, zodat er niets aan de spreekwoordelijke "strijkstok" blijft hangen.



Over Labuan Pandan op Oost Lombok


Wanneer je de foto's van de omgeving van Labuan Pandan bekijkt, lijkt het vanuit onze Westerse bril op een waar paradijs: mooie stranden, palmbomen en een prachtige oceaan. Daarbij is Lombok ook nog eens een vulkaaneiland waardoor de natuur voorziet in voldoende eten. Als je niet beter zou weten zou je dit bijna idyllisch kunnen noemen. Kijk je echter door het natuurschoon heen, dan wordt het heel snel duidelijk dat de inwoners van Oost-Lombok een zeer armoedig bestaan leiden. De inwoners van dit dorp - en overigens van het gehele oostelijke deel van het eiland - moeten rondkomen van datgene dat ze zelf kunnen verbouwen, van visserij en aangevuld met kleine verdiensten uit werkzaamheden voor anderen. Het gemiddelde ''inkomen'' ligt op ongeveer 1 euro per dag, te laag om goed van rond te kunnen komen. Reden genoeg dus om deze zeer vriendelijke inwoners van Labuan Pandan te ondersteunen. Klik hier voor een video-impressie van Labuan Pandan.

Wat hebben we al gerealiseerd?


Sinds de start van onze activiteiten in 2010 is er al heel veel gerealiseerd in Labuan Pandan om de woon- en leefomstandigheden van de allerarmsten te verbeteren. Allemaal in goed overleg met onze plaatselijke coordinator en in oveleg met de locale overheid:


  • Er zijn al 190 waterdichte huisjes en 63 toiletgebouwtjes gebouwd en gerenoveerd (t/m december 2023)
  • Het aanleggen van 83 gemeenschappelijke waterputten (t/m december 2023)
  • Het aanleggen van 15 waterputten met pomp en watertoren (2021)
  • Het plaatsen van een twintigtal waterfilters voor schoon drinkwater
  • Steun tijdens de corona-crisis in de vorm van voedselpakketten en andere noodhulp
  • Het bouwen van een basisschool (2013), waar nu al negentig kinderen gebruik van maken (6 klassen). Docenten worden betaald door de overheid.
  • Bouw middelbare school, onderverdieping gebouwd in 2018, bovenverdieping gebouwd in 2023
  • Het bouwen van een medische post (2014), zodat de lokale bevolking nu de broodnodige medische ondersteuning krijgt.
  • Het verlenen van medische ondersteuning door een verpleegster, assistente en arts (die laatste wordt door de lokale overheid betaald)
  • Het verstrekken van rolstoelfietsen aan gehandicapte kinderen
  • Het verrichten van oogmetingen en 1500 inwoners mogen voorzien van een bril
  • Het opleiden van lokale elektriciens, timmermannen, metselaars en kledingmaaksters (lokale vrouwen die naast een gedegen opleiding ook een naaimachine krijgen zodat ze in hun eigen onderhoud en dat van hun gezin kunnen voorzien)
  • Computercursussen en cursussen metaalbewerking
  • Financieren van strandwinkels
  • Het verstrekken van tweedehands kleding


Onze vervolgactiviteiten


Naast het voortzetten van de hierboven genoemde activiteiten gaan we ons in de komende periode onder andere richten op het aanbieden van opleidingen aan de lokale bevolking zodat ze een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.